DE DODE VLIEG

Er ligt een vlieg op mijn bureau. Op zijn rug. Het lijkt er op dat hij het loodje heeft gelegd.

Als wij mensen doodgaan, hebben we relatief vaak een sterfbed. Meestal voel je wel aankomen dat je op een bepaalde termijn komt te overlijden. Althans, dat is wat mensen zeggen. Want zoals je merkt aan het feit dat ik dit blog schrijf, heb ik het gelukkig zelf nog niet meegemaakt.

Ik weet dat katten als ze stervende zijn vaak een rustig plekje opzoeken om in alle rust dood te kunnen gaan. Mits je als baasje dus niet over hun leven beslist en ze voor die tijd laat inslapen. Lekker gezellig onder TL licht, in een stressvolle omgeving. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Puur natuur zoeken katten een lekker knus plekje op, in een doos of onder een boom, een beetje weggestopt van de reuring. Ik kan me ook voorstellen dat je dan wel andere dingen aan je hoofd hebt. 

Maar nu ik kijk naar de vlieg op mijn bureau en vraag ik me af hoe hij daar is gekomen. Hoe overlijden insecten überhaupt? Kreeg hij mid-air een insect-infarct en stortte hij gewoon naar beneden? En waarom ligt elke dode vlieg altijd op zijn rug in mijn vensterbank? Zou het heel zwaar en instabiel zijn, zo’n vleugeldek?

Ik probeer me voor te stellen of deze bewuste vlieg het voelde aankomen en dacht: F*CK IT, ik ben in de ontkenningsfase, ik vlieg doodleuk (hehe) door? Of zou hij op het plafond hebben gezeten toen hij niet zo lekker werd en had hij het leven al verlaten tegen de tijd dat hij mijn bureau raakte?

Zal ik dat ooit in mijn leven meemaken? Dat ik precies een vlieg bekijk als hij plotsklaps dood uit de lucht valt? Want nu was er eerst geen dode vlieg op mijn bureau, en daarna opeens wel. Een soort ninja move. Alsof iemand hem daar stiekem had neergelegd, zonder dat ik het doorhad. Zouden daar filmpjes van zijn, stervende insecten die uit de lucht kletteren? Misschien net te luguber om op te zoeken. Maar mocht ik toch je nieuwsgierigheid hebben gewekt: ome Google kan je vast meer vertellen.

2 gedachten over “DE DODE VLIEG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *