Human Design – waar moet je beginnen?

Als je net voor het eerst kennis hebt gemaakt met Human Design kan het best wel overwhelming zijn. Misschien heb je je eigen design al opgevraagd en wilde je na het zien van de chart al gelijk rechtsomkeert maken. Dat mag. Als het niet goed voelt, hoef je er niks mee te doen. Misschien wil je graag een reading doen, of heb je dit al gedaan en wil je gewoon wat meer achtergrondkennis opbouwen?

Heb je wél die interesse, maar weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Ik help je met dit blog een stukje op weg. Ik geef je een paar bronnen waar je je eigen zoektocht mee kunt ondersteunen. Boeken, podcasts, websites. Voel vooral wat jou aanspreekt en kijk vanuit daar verder.


Je design opvragen

Het meest handig is om te beginnen met je eigen design op te vragen. Dit zorgt ervoor dat je vanuit hier kunt gaan onderzoeken. Dit kun je kosteloos doen via mybodygraph.com. Je hebt hier je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats voor nodig. Misschien weten je ouders dit, of staat het op je geboortekaartje. Mocht je de tijd niet op de minuut weten, je kunt een gok wagen, en dan aanpassen om te zien hoe groot de veranderingen zijn in je chart. Ik weet niet hoe nauw het komt. Wil je het super nauwkeurig hebben? Dan kun je je geboorteakte opvragen bij de gemeente waar je bent geboren. Dit kost ongeveer €13,- en wordt je dan met de post toegestuurd.

Ik heb bij mybodygraph.com ook een (gratis) account aangemaakt, omdat ik dan ook designs van vrienden en mensen in mijn omgeving kan opslaan. Dit vind ik prettig, omdat ik zo ook kan onderzoeken hoe bepaalde dingen bij een ander in elkaar zit.


Wat je aanspreekt, is waar je mag starten

Het onderzoeken van je design is niet iets lineairs, of iets wat je chronologisch doorloopt. Er is daarom ook geen ‘juiste manier’ om te starten met onderzoeken. Bij Human Design staat alles in verband met elkaar: alles heeft effect op elkaar. Dit betekent gelijk dat het een heel complex systeem is, wat je echt niet even in een middagje doorgrondt. Dat is ook niet de bedoeling. Human Design kun je gebruiken als een soort lopend experiment in zelf-studie. Je pakt een stukje van je design waar je in geïnteresseerd bent, leest je er over in, onderzoekt wat je tegenkomt. Vervolgens kijk je of je het op een manier kunt toepassen in je leven. Je observeert je wat het voor je doet. Gaan dingen meer stromen? Herken je het in situaties? Human design heeft wat dat betreft een heldere regel: neem niet klakkeloos aan wat ze je voorschotelen, maar ga het toetsen in je eigen leven. 

Wil je gewoon lekker bij de basis beginnen? Ik heb drie hoofdonderdelen uit de design chart gepikt waarmee je al een goede start kunt maken. Als je deze onderdelen gaat onderzoeken voor jezelf en ermee gaat experimenteren zul je al verschil in je leven gaan ervaren.

Voorbeeld hoe een chart er uit kan zien


Energietype (Type)

Je energie type vertelt je hoe jouw energie voor jou werkt. Dit gaat niet zozeer om fysieke energie, maar meer om de energetische uitwisseling met het universum en alles om je heen. Misschien herken je wel als je ergens zin in hebt, dat je alsnóg die energie hebt, ook al ben je fysiek heel moe. (Of andersom) Deze twee dingen staan dus los van elkaar, al beïnvloeden ze elkaar ook wel weer. Snap je het nog ;)?

Er zijn 4 energietypes en 1 hybridtype. Manifestors, Generators, Projectors en Reflectors. En de hybrid: Manifesting Generators. Deze wordt regelmatig onder Generators geschaald, want in de basis zijn ze dat, al zijn ze wel écht significant anders.

Elk van deze types hebben hun eigen manieren die herkenbaar zijn voor dit energietype. Als je je energietype goed leert kennen, en vanuit daar leert leven gaat alles in je leven meer stromen.

Let op: het energietype is maar één onderdeel van je hele chart. Dus het is niet raar als je je in meerdere van de energietypes herkent. Er hangt nog veel meer mee samen.

Hier kun je alvast wat basisinformatie vinden over de energietypes, zodat je ook het verschil weet tussen de verschillende typen: https://www.jennazoe.com/start-here/

Wil je er wat dieper op in?
Dan kun je luisteren naar de DayLuna Human Design Podcast, of een video van een gezellige Hawaiiaan die je heel sympathiek over je design vertelt.

Manifestor
Podcastaflevering over de Manifestor
Video: Les 1 – Manifestor, het experiment aangaan
Video: Les 2 – Manifestor, wat houdt het in?
Video: Les 3 – Manifestor, deepdive in je energytype

Manifesting Generator
Podcastaflevering over de Manifesting Generator
Video: Les 1 – Manifesting Generator, het experiment aangaan
Video: Les 2 – Manifesting Generator, wat houdt het in?
Video: Les 3 – Manifesting Generator, deepdive in je energytype

Generator
Podcastaflevering over de Generator
Video: Les 1 – Generator, het experiment aangaan
Video: Les 2 – Generator, wat houdt het in?
Video: Les 3 – Generator, deepdive in je energytype

Projector
Podcastaflevering over de Projector
Video: Les 1 – Projector, het experiment aangaan
Video: Les 2 – Projector, wat houdt het in?
Video: Les 3 – Projector, deepdive in je energytype

Reflector
Podcastaflevering over de Reflector
Video: Les 1 – Reflector, het experiment aangaan
Video: Les 2 – Reflector, wat houdt het in?
Video: Les 3 – Reflector, deepdive in je energytype


Strategie (Strategy)

Je strategie is de manier hoe je om gaat met de wereld om je heen. Hoe meer je volgens je strategie leeft, hoe meer gemak en flow je in je leven zult ervaren. Je strategie is verbonden met je energietype.

De verschillende strategieën zijn: 
Manifestor – Inform Video
Generator – Respond. Video met uitleg en voorbeelden. Wil je er zelf mee aan de slag, kun je ook een cursus volgen over de sacrale respons.
Projectors – Wait for Invitation. Video met uitleg en voorbeelden.
Reflectors – Wait 28 days

Podcast over de verschillende strategieën


Autoriteit (Authority)

Je autoriteit beschrijft hoe jij het beste beslissingen kunt maken in je leven. Zodra je vanuit hier gaat beslissen zal je beter in je energie zitten en zal alles meer gaan stromen. Je autoriteit volgen geldt sowieso voor grote levensbeslissingen zoals je partner, relaties, werk, huis, etc. Maar er zitten ook nog verschillen in per energietype. Zo mag ik als Generator elke kleine beslissing afwegen via mijn Sacral, maar geldt dat misschien voor een emotional Manifestor alleen over de grote onderwerpen. Daarom helpt het om je autoriteit te onderzoeken in combinatie met je energietype.

Dit kan zijn: 
Sacral – onderbuikgevoel beslist. video
Splenic – instinct beslist video
Solar Plexus / Emotional – gevoel beslist. video
Ego – Willpower – motivatie beslist video
G-center / selfprojected – hart beslist video
Lunar authority. video
Mental / outer authority: video
Podcastaflevering over de verschillende authorities
YouTube playlist met video’s over de verschillende authorities


Generieke informatie

Hou je wat meer van holistische informatie? In de volgende boeken kun je vinden wat Human Design is, en word je stap voor stap door de chart heen geleid. Omdat het een boek is wat je een algehele indruk geeft over Human Design en wat de verschillende elementen zijn en hoe die samenhangen, wordt er niet super diep ingegaan op elk element van jouw specifieke design. Het is wel heel leerzaam om het geheel te leren zien, en de verschillen te leren: wat staat er wel/niet in mijn chart, en klopt dat ook voor mij? Ik vind daarbij het Engelse boek (de blauwe) inhoudelijk sterker dan het Nederlandse boek.

Leuk om te volgen

Instagram:
@jennazoe
Ik vind Jenna een hele prettige vrouw om te volgen. Anders dan het Nederlandse boek over Human Design, is zij super positief over álle energietypes. Bij haar zijn Generators niet alleen maar ‘werkpaarden’. Ik hou van de lichtheid hoe zij dingen vertelt. In haar stories geeft ze regelmatig fijne behapbare tips over een onderwerp of een kijkersvraag.

@lauravandervelden_
Een Nederlands account. In haar feed vind je regelmatig een uitleg over een los onderdeel uit de chart. Laagdrempelig leerzaam. Voor diepgang verwijst ze wel vrij snel naar de Human Design Readings die ze aanbiedt, mocht je daar interesse hebben.

Podcast:
DayLuna Podcast
DayLuna bespreekt allerlei onderwerpen met betrekking tot Human Design. Het zijn wel Amerikaanse kletsmeisjes, dus je moet er wel van houden. Ik luister er soms naar tijdens het wandelen, en ze zet hem dan op 1.2 snelheid.

Reframe met Jenna Zoe
Ik ben een klein beetje aan het fangirlen op Jenna, maar ik vind het interessant hoe zij alle onderwerpen door een Human Design bril bekijkt, en daar luister ik graag naar.

The Human Design Podcast with Emma Dunwoody
Deze heb ik pas recent ontdekt. Een aussie denk ik, en zover ik de onderwerpen zie die ze bespreekt in eerdere afleveringen, ben ik al super nieuwsgierig.


Experimenteer

Human Design is een soort lopende zelf-studie. Dus experimenteer vooral ook met wat je leert en tegenkomt. Ben jij een impulsieve beslisser, maar geeft jouw authority aan dat je eigenlijk de emotionele wave moet uitzitten voordat je beslist? Ga dan eens ervaren hoe dat voor je werkt. Heb je zoals ik een sacral authority? En ga je vaak in dingen mee waar je eigenlijk ‘mwah’ zin in hebt? Of kletst je hoofd je soms uit dingen waar je eigenlijk heel enthousiast over bent? Ga eens ervaren hoe je leven stroomt als je dat onderbuikgevoel uhuh (yes!) of nah-ah (nope) volgt. 

Ik ben benieuwd hoe jij Human Design ervaart, wat jouw type & authority is en of je al mooie inzichten hebt opgedaan. Laat het me weten in de comments!

4 gedachten over “Human Design – waar moet je beginnen?

  1. Heel tof Hiske! Dankzij jou ben ik nu ook geobsedeerd haha. Ik ben al begonnen in het Nederlandse boek en ging gelijk al in de analysemodus. Nu al helemaal enthousiast! Bedankt voor deze bronnen, superleuk om me erin te verdiepen.

  2. Wauw, wat een onderzoek! Klinkt als iets waar ik me compleet in zou kunnen verliezen dus dit gaat op het lijstje voor ‘als ik ooit eens tijd heb’ 😂

    1. Haha dat je je er in kunt verliezen kun je van mij aannemen. Ik ben ondertussen in mijn 3e boek bezig en er zitten al intens veel uren research in. Ik vind ’t helemaal te gek 😍.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *